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(Visit hesc.ny.gov for the latest program guidelines and application information.)

The STEM Incentive Program was first announced by Governor Andrew Cuomo in his 2014 State of the
State address, and was introduced as part of his 2014-15 Executive Budget. As such, components of the
Prograrm are subject to change until enactmentby the Governor and the Legislature. The following
responses pertain to the Program as introduced by the Governor.

Program Availability
Q1: When will the application be available?

A:The 5TEM Incentive Program will be statutorily established if enacted as part of the 2014-15 State

Budget All materials pertaining to the program will be available shordy thereafter.
Q2: When can students start to apply?

A: Students may begin to apply after enactment of the Program.

Q3: Can a student refuse the STEM award?

A: A student must apply for a STEM award. If the student has applied for the STEM award and is
deemed eligible, the student may refuse the award. A student who has received payment of a STEM
award far one or more terms may apt to not recelve subsequent awards. However, such student would
need to either fulfill the 5 year service requirementupon graduation, or repay the amounts which were

previously awarded, plus interest,
Q4: Is the program avallable to current college students?

A: No. Theprogram is only available to students who graduate in the top 10 percent of their high
school dass beginning In the 2012-14 school year and who continue to meet eligibility while pursuing
their undergraduate dagree thereafter.



Award Amount
Q1: What is the maximum award?

A: The maximum award is equal to the SUNY resident undergraduate tuition rate or actual tuition,
whichever is less.

Q2: Is TAP subtracted?

A: Yes. As an award that covers the cost of tuition only, TAP is subtracted from the amount of tuition;
the STEM award would then cover any remaining tuition costs.

Q3: Can a student waive his or her TAP award to receive a full STEM award?

A: No. Astudent who is eligible for a TAP award cannot receive a full STEM award. The full STEM
award will be reduced by the amount of the TAP award.

Q4: Is the STEM award available for the summer term?

A: Yes. The STEM award is available for the summer term, beginning with the summer of 2015,
provided that the student enrolls full-time (at least 12 credits) for the summer term. However, a STEM
award recipient is only eligible to receive eight payments (EOP, SEEK or College Discovery students or
students pursuing a program of study normally requiring 5 years are eligible to receive a total of 10
payments).

Q5: How are transfer students' award amounts, as per maximum term allowances, determined?

A: Students who transfer to another SUNY or CUNY college and continue to pursue a STEM program of
study can receive a total of eight payments (EOP, SEEK or College Discovery students or students
pursuing a program of study normally requiring 5 years are eligible to receive a total of 10 payments).

Q6: If a student transfers, are they required to immediately transfer from a 2 to 4 year institution to
keep their STEM award?

A: Yes. A student must transfer immediately from a 2 year institution to a 4 year institution to continue
to be eligible for his/her STEM award payments unless the student qualifies for a deferment allowing for
an interruption in study.

Q7: How are veterans awards (e.g., VTA, Chapter 33) used in the calculation of the STEM award?

A: Tuition-only awards, such as the VTA, would be deducted from the amount of tuition; any remaining
tuition costs would be covered by the STEM award. Awards that cover the student’s cost of attendance
(such as Chapter 33, NYS Regents Awards for Children of Deceased and Disabled Veterans, MERIT) are
not duplicative of the STEM award and would not be subtracted from the amount of tuition.



Student Eligibility

Q1: Is this available for part time students after the first full time enrollment?
A: No. Students must be enrolled for a minimum of 12 credits per semester.
Q2: Are there income requirements to receive the award?

A: There are no income requirements for the STEM award.

Q3: What if the student graduates from high school in the fall semester; can they qualify if their first
college semester is the spring?

A: No. A student will not be eligible to receive an award until the first fall term following his or her high
school graduation.

Q4: If the student graduates high school in the fall can they wait to register for college the following fall
instead of directly after graduation and be eligible?

A: A student who graduates from high school in December or June of a particular school year must
register by the fall term following his/her high school graduation. A student who does not enroll the
first fall term immediately following his/her graduation but enrolls the subsequent fall will not be
eligible for a STEM award.

Q5: Is there an estimate on how many students may be eligible?

A: All NYS students who graduate in the top 10 percent of their high school graduating class are eligible
to apply for the STEM award.

Q6: Is the award point system extended by special programs (SEEK/HEOP) to accommodate another
year of eligibility?

A: Yes. Opportunity program students would be eligible for annual awards for five years of academic
study.

Q7: How will students qualify for the program given they are not admitted into a major?

A: A student is not required to declare a major to be eligible for a STEM award. Rather, the student
must be enrolled in an approved undergraduate program leading to a career in science, technology,
engineering, or mathematics.

STEM Majors/STEM Jobs
Q1l: Who determines which programs are eligible for STEM awards?

A: A general list of approved undergraduate programs will be available on the HESC website.



Q2: Will HESC help with job placement after a student graduate?
A: No. It is the responsibility of the student to locate a job.
Q3: Are paid internships applicable to the employment requirements?

A: Yes. Paid internships are applicable provided the student has completed his or her degree and the
internship is not part of an undergraduate, graduate or post-graduate program of study.

Q4: Is there a grace period between graduating and working?

A: Yes. As currently proposed, there is a six month grace period between the time in which a student
completes his or her final degree and the time by which he or she must be employed in a STEM job.

Q5: Are students going to be guaranteed jobs upon completion?

A: No.

Q6: Will there be a list of approved jobs?

A: Yes. A list of eligible fields of employment will be available on the HESC website.
Q7: What happens if the student can't find a job?

A: The bill allows HESC to waive the student’s financial obligation due to extreme hardship. Upon
completion of such waiver, the full amount of the award given would be converted to a student loan,
which must be repaid with interest, unless the student has secured a STEM job.

Q8: Is there a waiver in the 5 year requirement for unemployment? What exactly are the requirements
to work? Full time, part time, etc.?

A: HESC is authorized to defer the terms and conditions of a recipient’s service requirement for certain
interruptions in employment. The bill, as introduced with the 2014-15 Executive Budget, does not
specifically require full-time employment.

GPA/Satisfactory Academic Progress
Q1: Is the GPA requirement of 3.0 by semester or cumulative at end of each term?

A: The student must earn a minimum GPA of 3.0 each term and must also maintain a cumulative GPA of
at least 3.0 during his/her undergraduate study.

Q2: Besides the 3.0 GPA requirement, do they have to have a certain number of earned hours as well?
Is there a progress component i.e. completion of credits/semester?

A: The student must be enrolled full-time and, therefore, must earn a minimum of 12 credits per term.
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